Αποκαλύφθηκε ηλεκτρονική κατασκοπεία
«Θύματα» 103 κράτη, από σύστημα εγκατεστημένο σε κινεζικό έδαφος
The New York Times
Τεράστια επιχείρηση ηλεκτρονικής κατασκοπείας και υποκλοπής απόρρητων εγγράφων από κομπιούτερ κρατικών και άλλων υπηρεσιών έφεραν στο φως Καναδοί ερευνητές. Ανάμεσα στους στόχους των «ηλεκτρονικών 007» συγκαταλέγεται ο Δαλάι Λάμα. Σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σαββατοκύριακο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το σύστημα ηλεκτρονικής υποκλοπής των στοιχείων βρισκόταν εγκατεστημένο σε κινεζικό έδαφος, χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει εμπλοκή της κινεζικής κυβέρνησης.
Οι ειδικοί του Κέντρου Διεθνών Σπουδών Munk του πανεπιστημίου του Τορόντο κληθήκαν από τους συνεργάτες του Δαλάι Λάμα να διαπιστώσουν κατά πόσο τα κομπιούτερ που χρησιμοποιούσαν είχαν μολυνθεί με προγράμματα που επέτρεπαν την παρακολούθησή τους. Ετσι, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι την τελευταία διετία είχε οργανωθεί επιχείρηση «εισβολής» σε 1.295 ηλεκτρονικούς υπολογιστές εγκατεστημένους σε 103 κράτη. Είχαν «παραβιαστεί» κομπιούτερ που ανήκαν σε πρεσβείες, υπουργεία Εξωτερικών, κρατικών υπηρεσιών, καθώς και αυτοί που βρίσκονταν στα γραφεία του Δαλάι Λάμα σε Ινδία, Βρυξέλλες, Λονδίνο και Νέα Υόρκη.
Οι ερευνητές, που φημίζονται για την ικανότητα εντοπισμού κυκλωμάτων ηλεκτρονικής κατασκοπείας, πιστεύουν ότι εκτός από τον Δαλάι Λάμα, αυτό το αόρατο δίκτυο -GhostNet- στόχευε κατά κρατών της νοτιοανατολικής και της νότιας Ασίας.
Πολλές κυβερνήσεις, όπως της Κίνας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, χρησιμοποιούν ιδιαίτερα πολύπλοκα συστήματα για να συλλέγουν πληροφορίες που βρίσκονται αποθηκευμένες σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ωστόσο, η επιχείρηση που αποκαλύφθηκε το Σαββατοκύριακο είναι η μεγαλύτερη του είδους ώς σημερα τουλάχιστον όσον αφορά το πλήθος των κρατών που αφορά.
Κατά τους ειδικούς, η επιχείρηση υποκλοπής στοιχείων εξακολουθεί και κάθε εβδομάδα το «σύστημα» εισβάλλει και ελέγχει πλήρως τουλάχιστον δώδεκα ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Πάντως, όπως αναφέρει η έκθεση «Παρακολουθώντας το GhostNet: Η Μελέτη ενός Δικτύου Κατασκοπείας στον Κυβερνοχώρο» δεν διαπιστώθηκε «διείσδυση» του συγκεκριμένου συστήματος σε κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Ομως, είναι βέβαιο ότι υπεκλάπησαν στοιχεία από έναν τουλάχιστον ηλεκτρονικό υπολογιστή του ΝΑΤΟ -που είχε καταληφθεί επί δωδεκάωρο- όπως και των κομπιούτερ της ινδικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.
Οι Καναδοί ειδικοί ανακάλυψαν τις εντολές που δόθηκαν στους «μολυσμένους» υπολογιστές και τα ονόματα των αρχείων που υπεκλάπησαν από τους κατασκόπους, χωρίς να μάθουν ποιο ήταν το περιεχόμενό τους.
Σε συνεργασία με τους ανθρώπους του Δαλάι Λάμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είχαν υποκλαπεί ορισμένες επιστολές του εξόριστου θρησκευτικού ηγέτη του Θιβέτ, όπως εξάλλου και ότι οι εισβολείς ήλεεγχαν το σέρβερ του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των γραφείων.
Τέλος, οι Καναδοί ερευνητές υπογράμμισαν ότι αν και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές από τους οποίους γινόταν η υποκλοπή των στοιχείων βρίσκονταν σε κινεζικό έδαφος, τίποτε δεν υποδεικνύει εμπλοκή της κινεζικής κυβέρνησης. Αντιθέτως, δύο ερευνητές του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ που συνεργάστηκαν με τους Καναδούς στο κομμάτι της έρευνας που αφορούσε το Θιβέτ πιστεύουν ότι η υποκλοπή είναι έργο της κυβέρνησης του Πεκίνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου